Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Pusztító áradások Kína középső részén, miközben Pekingben a csapadék hiánya jelenti a gondot

Világidőjárás
2023. július 08. 14:00
null

Kína középső részén található Hunan tartomány, ahol az elmúlt 50 év legsúlyosabb áradásaival kénytelenek szembenézni a helyi lakosok. Több területen is pusztít a víz, ennek megfelelően több, mint 10 000 embert kellett sürgősen evakuálni.

A tartományban az áradások következtében több, mint 70 ingatlan omlott össze, és nagyjából 2500 épületben keletkeztek nagyobb károk. A víz természetesen a termőterületeket sem kímélte, itt is súlyos anyagi károkkal kell számolni.

Az eddigi adatok alapján mintegy 79 millió dolláros veszteséget okoztak a viharok, és sajnos az esőzéseknek egyelőre még nincsen vége, vagyis a mentőalakulatoknak lesz munkája bőven. A sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek adatok.

Eközben Pekingben éppen a csapadék hiánya okoz gondokat, igaz közvetve. A száraz időjárás miatt 9 napja alakul Kína fővárosában a napi csúcshőmérséklet 35°C felett, mely már komoly egészségügyi kockázatokat is jelent. Július 3.-án kissé visszaesett a hőmérséklet, de a héten tovább melegszik majd az idő, és 39°C feletti csúcsok is elképzelhetőek.

lead kép: watchers.news

viharKínaáradáscsapadék hiány35°c