Május 5. Vasárnap, Györgyi

Poly rendesen elbánt Hollandiával

Világidőjárás
2023. július 07. 08:00
null

A viharrendszerek elnevezése furcsa ellentmondásokat szül. Itt van például Poly, a nevében kedves nevelőnőre emlékeztető, szép ruhában, ernyővel sétáló hölgy, aki a valóságban egy kicsi, ám annál erőteljesebb, kegyetlenkedő ciklon, mely Hollandia mindennapjait tette pokollá.

kép: Pierre Crom-Getty Images

Július első hetében Poly lassan megközelítette, majd cibálni kezdte a tulipánok hazáját, különös tekintettel a nyugati partszakaszra. Nem is kifejezetten a csapadék okozott gondot, hiszen az Hollandiában rendszeres vendég, sokkal inkább a szél.

Csúcsintenzitásán Poly 145 km/h-ás szeleket is produkált, melyek jelentős károkat okoztak az érintett részeken. Fákat csavartak ki és komoly közlekedési káoszt okoztak. A holland meteorológiai intézet három északi tartományra is vörös riasztást adott ki, az ESTOFEX pedig az egész országra 3-as riasztást léptetett életbe.

kép: albawaba.com

Az eseményeknek egy halottja már van, a sérültek számáról egyelőre nem érkeztek jelentések. Amsterdam nemzetközi reptere, a Schiphol július 5-én több száz járatot volt kénytelen törölni, többek közt olyanokat is, melyek hazánkból indultak, vagy oda érkeztek volna.

kép: tellerreport.com

lead kép: REUTERS-Esther Verkaik

ciklonriasztásHollandiaPoly