Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Perzselő forróság emészti Európát

Világidőjárás
2023. július 20. 14:00
null

Cerberos a pokol háromfejű kutyája, mely az alvilág kapuját őrzi. Be bárki beléphet, de onnan senki sem menekül! Ezt szem előtt tartva pedig igen találó a névválasztás, mely azt a hőhullámot érinti, mely most Dél-Európát fojtogatja.

Cerberos egy hőkupola nyomán éri el a néhol akár 49°C forróságot, mely már nem csak simán extrém meleg, hanem olyan forró, hogy azt sokan már nem is igazán képesek tolerálni, ennek megfelelően az érintett részeken vörös riasztás van érvényben.

Ezek a részek Törökországban és Görögországban vannak, itt a legmelegebb órákban a lehetőségekhez mérten jobb zárt helyen, vagy legalább árnyékban tartózkodni. De nem lesznek sokkal szerencsésebbek a spanyol vagy éppen a horvát területek sem.

A hőhullám ezeket a részeket sem kíméli, igaz, Cerberos itt legalább nem 49°C-ot, “csak” 42-43°C-os hőséget eredményez, de már ez is erősen megterheli az emberi szervezetet, ami nem kifejezetten jó hír sem a lakosoknak, sem a turistáknak, akik ilyenkor szép számmal süttetik magukat a tengerpartokon.

képek és lead kép: shutterstock

forrósághőhullámCerberoshőkupolaEurópa