Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Lassan de biztosan csúszik a talaj Palos Verdes luxusingatlanjai alatt, ijesztő rombolást hagyva maga mögött

Világidőjárás
2023. július 13. 11:00
null

Földcsuszamlásokkal kapcsolatosan jellemzően olyan területek érintettek, ahol eleve nem is nagyon szabadott volna építkezni. Ilyen területeken pedig többnyire a szegény rétegek találnak otthonra, hiszen olcsón hozzájuk lehet jutni, veszélyességük okán. De azért ez sem mindig igaz.

A Palos Verdes félszigeten kifejezetten a luxusingatlanok a jellemzőek. Ez nem is csoda, hiszen a Los Angeles megyében, Kaliforniában található terület magasan emelkedik a Csendes-óceán fölé, így pedig lenyűgöző kilátást biztosít mind a vízre, mind pedig a nem messze elterülő Los Angelesre. Ugyan a terület sokszor érintett a földcsuszamlásokban, ennek ellenére nagyon is keresett a gazdagok körében.

Július 8-án egy nagyobb méretű földcsuszamlás alakult ki a félszigeten, ami azonban nem hirtelen érkezett, hanem folyamatosan zajlik. Vagyis a lakók észlelték, hogy látóterükben megmozdult a föld, és értesítették a hatóságokat. A kiérkező szakemberek pedig azonnali evakuálást rendeltek el 16 ház esetében, itt a lakóknak 20 percük volt elhagyni az épületeket.

A 16 épületből 10 nem fogja túlélni a földcsuszamlást, hiszen a talaj alattuk megindult, július 10-re pedig az épületek teteje és oldalfalai lassan, de biztosan beomlanak, vagy már túl is vannak a romboláson. További 16 házat tartanak szoros megfigyelés alatt, de innen egyelőre nem kellett kiköltöznie a lakóknak.

képek és lead kép: Ted Soqui via AP

földcsuszamlásPalos VerdesKalifornia