Május 7. Kedd, Gizella

Komoly bajban lehetünk az élelmiszertemelést érintő időjárási anomáliák miatt

Világidőjárás
2023. július 08. 08:00
null

Többször is foglalkoztunk már olyan részletekkel, melyek a klímakatasztrófához kapcsolódva érintenek bizonyos részleteket, amikkel a tudósok sokáig nem számoltak. Most is egy ilyen került az érdeklődés középpontjába egy a Natura Communications-ban július 4-én megjelent tanulmánynak köszönhetően.

A munka azt vizsgálta, hogy az északi félteke felett 7-12 km-rel húzódó jet-stream milyen változásokat hozhat a kontinenseken. Hogy ez miért is olyan fontos? Azért, mert ez a bizonyos futóáramlat érinti az északi félgömb gyakorlatilag összes jelentős élelmiszertermelő egységét, ez pedig különösen érdekessé teszi.

Az jet-stream hullámszerű kiáramlásai forró és száraz nyarakat eredményeznek ezeken a területeken, és ezt a hatást a klímakatasztrófa jelentős mértékben erősíti. Érthetőbben: az északi félteke jelentős élelmiszertermelő területeit egyszerre sújtja a szárazság és a vízhiány, ami bizony baj.

Az Oroszország által indított háború az ukrán gabonaexportot is érintette, ezzel pedig gabonaválságot idézett elő. Ez pedig csak egyetlen termőterület, de kiesését gyorsan megérezte a globális élelmiszerpiac. Amikor az északi félteke nagy termőterületei egyszerre tapasztalják az időjárási anomáliákat, a kiesés mértéke a globális termelés 7%-a is lehet, ez pedig olyan léptékű válságot hoz magával, amihez képest a gabonakrízis esti mese...

képek és lead kép: shutterstock

nyarélelmiszertemelésklímakatasztrófa