Május 17. Péntek, Paszkál

Kínában a heves esőzések miatt egy hatamas földcsuszamlás alakult ki

Világidőjárás
2023. július 17. 14:00
null

Kínában egymást érik az időjárási anomáliák ezen a nyáron. Igaz, maga az ország is elképesztően hatalmas, azaz nem olyan nagy kihívás az időjárási eltérések tetten érése, de azok száma és mértéke valóban meglepő.

kép: Xinhua

Pekingben kilenc egymást követő napon emelkedett a hőmérő higanyszála 35°C fölé, melyre 1961-óta nem volt példa a városban. Persze nem csak itt, számos más városban is hőségriadó van érvényben, amire reagálva a települések megnyitották a légiriadó-menedékhelyeiket, hogy a lakosok betérhessenek hűsölni

A szokatlan hőhullámok mellett a kritikus csapadékmennyiséggel érkező esőzések vagy éppen a tornádók is komoly gondokat jelentenek szerte az országban. Most Hubei tartományban, Kína középső részén okoztak fennakadásokat az esőzések.

A területre érkező hatalmas mennyiségű csapadék június 8-án egy kiterjedt, több, mint 500 000 köbméternyi talajt érintő földcsuszamlást eredményezett. A sárlavinából 5 embert élve sikerült kimenekíteni, 9 személyt azonban még keresnek a hatóságok. Az ő túlélésükre sajnos kicsi esély mutatkozik.

kép: Xinhua

lead kép: Xinhua

hőhullámesőzéscsapadékmennyiség