Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Jelentős áradások Törökországban

Világidőjárás
2023. július 14. 14:00
null

Július 9-én Törökország Fekete-tenger parti régiója lakóinak életét heves esőzések és az azok következtében kialakuló áradások és földcsuszamlások keserítették meg. A területen több település is 200 mm feletti csapadékmennyiséget regisztrált mindössze 24 óra alatt.

Az áradások mellett a mentőalakulatok mintegy 1000 földcsuszamlásról is bejelentést kaptak, melyek kisebb vagy nagyobb mértékben érintették a lakosokat és a közlekedést. Az infrastruktúrában esett károk jelentősek.

A földcsuszamlások közül több is érintett jelentős közlekedési csomópontokat, így például a Bolu-hegyi alagutat is, melyet teljesen le kellett zárnia a hatóságoknak. Ezen kívül 7 jelentős főút került lezárásra a környéken.

Az áradások a folyók közelében voltak a legrosszabbak. Eddig egy halálos áldozattal lehet számolni, egy mozgáskorlátozott nővel, aki a lakhelyéhez közeli erdőben gyűjtött tűzifát. Az áradások pusztításának ellensúlyozására a kormányzat már most 30 millió lírát, azaz mintegy 1,2 millió dollárt különített el.

képek és lead kép: AA

Törökországesőzésföldcsuszamlásáradás