Április 28. Vasárnap, Valéria

Írott történetének legdurvább viharán van túl Zágráb

Világidőjárás
2023. július 25. 14:00
null

Éppen elkerültük a golyót - bár ez Pécs és Baranya vármegye lakosságát annyira nem vigasztalja. Az a viharrendszer, mely a területet érintette lényegesen nagyobb erővel csapott le Horvátországra, ahol Zágráb történetének legrosszabb viharán van túl.

kép: AFP

A rendszer, mely több szupercellát is létrehozott berobbant a Zágrábtól Slavonski Brodig és Županja-ig terjedő területre. Nem véletlen a kifejezés, hiszen a rendszer döbbenetes, 70 km/h-ás sebességgel száguldott.

Július 19-én érkezett meg a horvát fővárosba, ahol 90-115 km/h-ás széllel tombolt, rengeteg ágat leszakítva, fákat csavarva ki és jelentős károkat okozva a tetőszerkezetekben is. De a várost elhagyva a kisebb települések felé a szél már 180 km/h-ás erőt is produkált.

kép: Josip Regovic-PIXSELL

A viharrendszer jeget is hozott magával, néhol diónyi méretben, valamint óránként akár 35 mm csapadékkal is öntözte a városokat a mezőket, és erdőket. Az eseménysor 2000 sérültet és 4 halálos áldozatot hagyott maga után. 3 ember a lezuhanó faágak miatt halt meg, egy tűzoltó pedig a vihar utáni mentési munkálatok során vesztette életét.

kép: Xinhua

lead kép: Xinhua

ZágrábszupercellaHorvátország