Április 27. Szombat, Zita

Heves esőzések okoztak hatalmas földcsuszamlást Indiában - 40 házat temetett el a sárlavina

Világidőjárás
2023. július 31. 08:00
null

Júliusban India szinte egészén a katasztrofális monszunesők okozta károkkal kellett számolni. Irshalwadit, egy törzsi falut a Maharashtra Raigad kerületben található Khalapur Tehsilben az esőzések hatására kialakuló földcsuszamlás is sújtotta.

kép: NDTV

Már önmagában az eső is komoly kihívások elé állította a területet, azonban a három nap alatt érkező közel 500 mm csapadék július 19-én egy katasztrofális földcsuszamlást eredményezett a hegyoldalban.

A sárlavina sziklákat is nagy mennyiségben sodort magával, és az alatta elhelyezkedő települést telibe kapva 40 házat temetett maga alá. Mintegy 80-100 sérültje és 16 halálos áldozata - köztük a mentésben részt vevő egyik tűzoltó - már van az eseményeknek.

kép: bnn.network

Sajnos a számok akár jelentős mértékben is emelkedhetnek, mivel a heves esőzések továbbra is tartanak, amik nagyon megnehezítik a mentési munkálatokat. Az indiai haderő két helikoptert is kivezényelt a mentéshez, de ezek nem tudtak felszállni az idő miatt, miközben a közeli folyók is tekintélyes áradásba kezdtek.

kép: AFP

lead kép: AFP

Indiaesőzésföldcsuszamlás