Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Házak omlottak össze a heves esőzések miatt Új-Skóciában

Világidőjárás
2023. július 30. 14:00
null

Kanada kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy a klímakatasztrófa miatt területén rendkívüli hőséggel kevert nyarak tombolnak, melyek nagy területeket érintő erdőtüzeket is kiváltanak, és ezek alól Új-Skócia sem kivétel.

kép: twitter - Melanie

Most azonban a tartományban a Floridára, vagyis a trópusokra - szubtrópusokra jellemző esőzésekkel is számolni kell. Halifax közelében július 21-én a tartományban 50 éve nem látott heves esőzések csaptak le.

Jellemzően Új-Skócia júliusban nagyjából 95 mm csapadékkal számolhat. Az érintett területeken most azonban mintegy 300 mm csapadék érkezett nagyjából 4-5 óra(!) leforgása alatt, ami katasztrofális körülményeket idézett elő. A villámáradások súlyosságát az is emelte, hogy olyan részeken is megküzdöttek a heves esőzésekkel, ahol előtte az erdőtüzek jelentős környezeti károkat hagytak maguk után, vagyis a növényzet sem lassította, csillapította az esőzések hatásait.

Több település is elszigetelődött, mivel az utak járhatatlanná váltak. Hét híd rongálódott meg jelentős mértékben, vagy omlott össze teljesen, így a mentési munkálatok erősen akadályozottak. Több lakóépület is összeomlott a víz hatására. A hatóságok 4 személyt keresnek, köztük két gyereket.

lead kép: Laura O'Hearn

esőzésklímakatasztrófaÚj-Skócia