Május 21. Kedd, Konstantin

Halálos áradások Dél-Koreában - eddig 37-en vesztették életüket

Világidőjárás
2023. július 24. 11:00
null

Dél-Koreát július 9 óta heves esőzések sújtják, amik az országban mostanra 37 halálos áldozatot követeltek. Az eső villámáradásokat és földcsuszamlásokat eredményezett, de rengeteg épületben is komoly károk keletkeztek.

kép: Yonhap-Reuters

Bár az áradás súlyossága régiónként eltérő volt, mintegy 9000 embernek kellett elhagynia az otthonát. Több út is járhatatlanná vált, ezzel az érintett területek megközelítése kifejezetten nehéz és körülményes lett.

Az előzetes adatok alapján mintegy 400 épületben keletkeztek komolyabb károk, ezek közül néhány teljesen összeomlott, több embert temetve maguk alá. A földcsuszamlások is követeltek halálos áldozatokat, valamint az áradások embereket ragadtak el.

kép: Yonhap-Reuters

Az egyik legszörnyűbb epizódja az eseményeknek Cheongju városában, Észak-Csungcseong tartományban történt július 16-án. Egy 430 méteres alagút mindkét vége beomlott, így egy busz is bent rekedt, a kutatóbúvárok azon dolgoznak, hogy minden részét felderítsék az alagútnak. Eddig 9 holttestet találtak meg, de ez a szám jelentősen emelkedhet.

kép: Kim Ju-hyung-Yonhap via AP

lead kép: nytimes.com

esőzésföldcsuszamlásáradás