Május 2. Csütörtök, Zsigmond

EF3-as tornádó vágott oda Észak-Karolinának és az USA teljes egészségügyi rendszerének

Világidőjárás
2023. július 26. 14:00
null

Észak-Karolina a durva, pusztító viharoktól júliusra jellemzően már mentes, de ahogyan sok más időjárási adatot, a klímaváltozás miatt ezt sem sokáig lehetett megtartani. Július 19-én pusztító tornádó söpört végig Nash és Edgecombe megyében.

Ráadásul a tornádó nem is kis erővel és nem is csak percekig volt jelen. Egy EF3-as szörnyetegről van szó, mely 241 km/h-ás csúcssebességgel falta fel a tájat mintegy 26,6 km hosszan és közel fél órán át tombolt.

A kegyetlen förgeteg rendkívül nagy pusztítást hajtott végre. Volt olyan ház, melyet nemes egyszerűséggel letépett alapjáról, és 27 méterrel odébb vágott a földhöz. Több életveszélyes sérültje is van az eseményeknek, de a hatások messze túlmutatnak az érintett régión.

A tornádó ugyanis a Pfizer cég egyik gyárépületét is megtépázta, amiben komoly károk keletkeztek, így a termelést is le kellett állítani. Ez pedig gond, mivel ez a gyár adta az USA kórházaiban használt steril injekciós szerek körülbelül egynegyedét, vagyis a termeléskiesés fájdalmas hiányállapotokat fog okozni az egészségügyi rendszerben.

lead kép: shutterstock

vihartornádóÉszak-karolina