Április 28. Vasárnap, Valéria

Az USA területén is tombol a természet

Világidőjárás
2023. július 31. 14:00
null

Nem csak Európában, az USA területén is szép számmal érkeznek az időjárási anomáliák, az olyan katasztrófák, melyekre igen kevés példa mutatkozik az adott területen. Most Kentucky került bajba a heves esőzések miatt.

Elképesztő csapadékmennyiséggel nézett szembe az állam számos területe július 19-én egy lassan mozgó zivatarláncnak köszönhetően. A nyugati területeken a hatóságok kénytelenek voltak szükségállapotot kihirdetni, illetve széles körű evakuálásokat is végrehajtani.

Az adatok alapján 254-381 mm csapadékkal lehetett számolni a nyugati területeken mindössze 24 óra alatt, ami itt egy kicsit sem megszokott mennyiség. Wingo városa az egyik leginkább érintett terület, ide nagyjából 2 óra leforgása alatt 123 mm csapadék érkezett.

A víz kiterjedt pusztításokat okozott. Nem csak a házakban esett kár, hanem az utakat is igen érzékenyen érintette a víz. Több államközi út is lezárása került, illetve több területen is olyan mértékben rongálódtak meg az utak, hogy használatuk teljesen lehetetlenné vált.

lead kép: weather.gov

természetszükségállapotUSA