Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A Talim tájfun Kínában és Vietnámban is rombolt

Világidőjárás
2023. július 23. 08:00
null

A Talim tájfun elérte a Dél-kínai partokat, és jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben, valamint jelentős rombolást hajtott végre az érintett területeken. A tájfun 120 km/h-ás tartós szelekkel landolt a szárazföldön.

kép: watchers.news

Talim nem érte felkészületlenül a hatalmas országot. Összesen több, mint 270 000 embert evakuáltak a hatóságok a tájfun által érintett területekről, ennek köszönhetően egyelőre nem érkeztek jelentések halálesetekről.

Az emberek mellett mintegy 40 000 halászhajót is biztonságosabb vizekre kellett áttelepíteni, ami indokolt volt, hiszen a hullámzás komoly károkat okozott volna bennük. A közlekedés átalakítására is szükség volt. Talim érkezése miatt sok vonat nem közlekedett, iskolákat és közintézményeket zártak be, a busz és a hajóközlekedést is sok helyen beszüntették.

Talim kétszer landolt Kína partjain, harmadszorra azonban elérte Vietnám határait is, ekkorra azonban trópusi viharrá gyengült. Csapadék tekintetében azonban nem fogta vissza magát, már az előrejelzésekben is 200 mm-t meghaladó csapadékmennyiségekkel számoltak a szakemberek, és Talim igyekezett tartani az “elvárásokat”.

kép: JMA-Himawari-9

lead kép: JMA-Himawari-9

tájfunKínaVietnám