Május 21. Kedd, Konstantin

6 halálos áldozat és 17 eltűnt személy egy butháni földcsuszamlásban

Világidőjárás
2023. július 29. 14:00
null

Buthán esetében - mivel az ország alapvetően hegyvidéki területen helyezkedik el – a földcsuszamlások kialakulása sajnos benne van a pakliban. Ehhez nem is kell más, csak heves esőzés, amiből egyre több lesz a klímakrízisnek is köszönhetően.

kép: Government of Bhutan

Július 20-án Lhuntse körzetet érte el egy kiterjedt, igen nagy mennyiségű csapadékot szállító viharrendszer, mely a heves esőzések révén földcsuszamlást eredményezett. Az esemény szerencsére nem érintett lakott területet, de sajnos a tragédia így sem volt elkerülhető.

Eddig 6 halálos áldozatot erősítettek meg a kutató és mentőcsapatok, valamint 17 embert kezelnek eltűntként. Az áldozatok a Druk Green Power Corporation közeli vízerőművének dolgozói és a Desuup alaptáborában állomásozó önkéntesek közül kerültek ki.

A helyzet drámai, és sajnos javulásban sem nagyon lehet reménykedni. A szakemberek szerint ugyanis a területre továbbra is heves zivatarokat szállító viharrendszerek érkeznek, vagyis csapadék még lesz bőven, így a mentési lehetőségek is egyre csak romlanak.

képek és lead kép: Kuensel

esőzésföldcsuszamláscsapadék