Április 27. Szombat, Zita

15 halálos áldozata már van a heves esőzésnek Indiában, mely rekordmennyiségű csapadékkal érkezett

Világidőjárás
2023. július 12. 14:00
null

India egy igencsak hatalmas ország, ennek megfelelően az időjárási szélsőségek széles tárháza tárul fel előttünk az országgal kapcsolatosan. Most a rendkívül heves esőzések okoznak gondokat Észak-Indiában, de még Delhit is érintik a viszonyok.

A rendkívül heves jelző nem véletlen, hiszen 1982 júliusa óta nem volt példa olyan mértékű esőzésre, mint amilyennel most szembesült a régió. Július 9-én Delhiben egyetlen nap alatt 153 mm csapadék hullott, miközben a havi átlagos csapadékmennyiség 195 mm. A haryanai Chandigarh és Ambala ezzel szemben már 322,2 mm-es rekordmennyiséget könyvelhetett el.

A hatalmas mennyiségű eső áradásra késztette a terület folyóit, többek közt Delhi Yamuna folyóját is. A csapadék földcsuszamlásokat is előidézett, melyekben eddig 15 ember vesztette életét, 3 személyt pedig még keresnek a hatóságok.

A víz romboló hatása számos úton és épületben tetten érhető a régióban, de a vasúti közlekedésre is rányomja bélyegét. 14 járatot teljesen törölni kellett, további járatok esetében pedig módosítani a közlekedési távot. A hegyvidéki területek közül sok kisebb település teljesen elszigetelődött az infrastruktúrában esett károk miatt.

képek és lead kép: AFP-Getty Images

Indiaesőzésföldcsuszamlás