Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Több, mint 70 éve nem esett annyi eső májusban Bermudán, mint most

Világidőjárás
2023. június 03. 08:00
null

Májusban esőből nem volt hiány idehaza sem. Sőt, olyan események is szép számmal akadtak, mikor az eső hirtelen és igen nagy mennyiségben érkezett, ezzel pedig villámáradásokat váltott ki, amik károkat is okoztak.

Bermudán azonban egy kicsit más volt a helyzet, az idei május ugyanis 74 éve nem látott csapadékmennyiséget produkált. Ráadásul az átlagos csapadékmennyiség még csak nem is a hónapban egyenletesen elosztva emelkedett meg, hanem csaknem egyszerre érkezett a szigetre.

Május 22-től felhőszakadások sora adta egymásnak a kilincset a sziget felett. Ezek közt a legjelentősebb május 26-án alakult ki, ekkor 76,2 mm eső érkezett egyetlen nap alatt úgy, hogy a havi átlag 100 mm körül szokott alakulni.

Az idei májusban a havi csapadékátlag 311,4 mm-re ugrott, ami azt is jelenti, hogy a területen a víz romboló hatásaival is számolni kellett. A rengeteg csapadék a beragadó alacsony nyomású rendszereknek köszönhető, melyek közül a soron lévő most is Bermuda közelében időzik, vagyis továbbra is számolni kell a felhőszakadásokkal a szigeten.

képek és lead kép: shutterstock

vízvillámáradáscsapadékmennyiség