Május 29. Szerda, Magdolna

Szokatlanul hideg májust tudhat maga mögött Ausztrália

null

Megérkezett a meteorológiai nyár, magunk mögött hagyunk egy vizes májust, ahol azért a hőmérsékletekre nem lehetett panaszunk, egyszer-egyszer egészen tavaszias idővel is találkozhattunk.

A május azonban nem mindenhol ilyen kellemesen meleg, Ausztrália számára a május a hideg eljövetelét beharangozó hónapok egyike. Az ausztrál meteorológiai szervezet előrejelzései szerint az idei májusban melegebbre lehet számítani, mint az jellemző. Nos, nem volt igazuk.

2023 májusa a szokatlan lehűlés időszaka volt a kontinensnyi szigeten, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a hónapban az ország területén több, mint 100 állomás jelzett hideg-rekord döntést, ami finoman szólva sem jellemző.

Sydney történetében 53 éve nem volt ilyen alacsony a májusi átlaghőmérséklet, mely most 15°C körül alakult, az átlagos minimum hőmérsékletek 10°C-ra csökkentek. A nagyvárosokban szinte mindenhol tapasztalni lehetett az átlag hőmérsékletekhez képes mért csökkenést, de a vidéki területeken ez sokkal markánsabban jelentkezett. A városokban az eltérés 1-2°C-os volt, ez a vidéki részeken 5-10°C-os elmaradást is eredményezett az átlaghoz képest.

képek: shutterstock

lead kép: GFS-Tropical Tidbits