Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A pusztító esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoznak Törökországban, a Fekete-tenger környékén

Világidőjárás
2023. június 18. 11:00
null

A heves esőzések idehaza villámáradásokat okoznak, de a Zagyva és a Tarna is jelentős áradásokkal honorálja a nagy mennyiségű csapadékot. Azonban nem csak nálunk, Törökországban is komoly gondokat okoz az eső.

kép: turkey.postsen.com

A heves esőzések nagy mennyiségű csapadékkal árasztották el a Fekete-tengeri régiót, különös tekintettel Samsun, Kastamonu és Amasya tartományokra. A víz nem csak jelentős villámáradásokat, hanem földcsuszamlásokat is kiváltott.

Samsun tartományban az iskolákat bezárták a helyzetre való tekintettel, egy ember pedig meghalt, mikor Ladik területén az áradó patak elsodort egy hidat, amin az ember tartózkodott. Amsaya szintén iskolabezárásokkal reagált az áradásokra, itt a víz 3 embert ragadott magával. Egyet sikerült megmenteni, egy személy holttestét pedig megtalálták. A harmadik embert még keresik a hatóságok.

kép: turkey.postsen.com

A területen több városban is hatalmas mennyiségben érkezett a víz egyetlen nap leforgása alatt. A június 5-e sok településen 100 mm közeli értékeket hozott, de Türkeli és Ayancık kiemelkedő értékeket produkált. Előbbi 147,7 mm, míg utóbbi 149,1 mm csapadékot mért 24 óra leforgása alatt.

kép: youtube.com

lead kép: watchers.news

Fekete-tengerTörökországvillámáradáscsapadék