Május 21. Kedd, Konstantin

Mawar fullasztó hőséggel pusztít Kínában

Világidőjárás
2023. június 03. 14:00
null

A Mawar tájfun nem csak szeleivel és jelentős mennyiségű csapadékkal rombol. Kína több részén is fullasztó hőhullámokat generál a tájfun légáramlása, melyek sorra döntik a rekordokat. Shanghai egyelőre a legextrémebb.

Na nem azért, mert itt van a legmelegebb, hanem azért, mert egy 1876-os meleg-rekord dőlt meg május 29-én. Bár eddig már háromszor is elérte ezt a rekordot a város - legutóbb 2018-ban – de megdönteni eddig nem sikerült. Most ez is megtörtént, ráadásul kerek 1°C-kal. 36,7°C-ot mértek a területen.

Ahogyan említettük, Shanghai nem volt egyedül a rekorddöntéssel. Kína 10 tartományában összesen 130 mérőállomáson regisztráltak rekorddöntést. Az egyik legmagasabb értéket a jünnani Qiaojia területén mérték, itt május 29-én 43°C volt.

kép: Jim yang

Talán ennél is elkeserítőbb és jobban mutatja a helyzet súlyosságát, hogy Dongchuanban is rekord-meleget mértek. A város 1254 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, a hőmérő higanyszála pedig 40°C-ig kúszott. Ráadásul a sorozat nem egyetlen napra korlátozódott. Május 30-án 18 állomáson regisztráltak rekorddöntést, köztük kettőn éppen az előző napi új rekordot múlták felül.

kép: JMA-Himawari-9

képek és lead kép: shutterstock

MawarhőhullámKínarekord