Június 20. Csütörtök, Rafael

Már 200 házat faltak fel a tomboló erdőtüzek Kanadában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Új-Skócia erősen szorongatott helyzetbe került, mivel az extrém szárazság, a fokozódó hőség és az emberi gondatlanság együttesen kritikus körülményeket hoz létre. Jelen esetben 13 tűzfészket, melyek közül 3 ellenőrizetlenül pusztít.

A klímakatasztrófa Kanadát is erősen, sőt, egyre erősebben érinti és olyan tűzvészeket szabadít el, melyek hatalmas területeket harapnak ki az erdőségekből. Egyes esetekben - és ez a mostani is ilyen – nem csak a természet látja kárát az emberi gondatlanságnak, hanem a települések is.

A tüzek elsősorban a főváros, Halifax környékén pusztítanak, de május 30-ig szerencsére sem halálos áldozatot, sem eltűnést nem okoztak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy károkat ne hagytak volna maguk mögött, hiszen eddig mintegy 200 épület vált a tűz martalékává, és összesen 16 000 embert kellett evakuálni a területről.

kép: Copernicus EU-Sentinel

A tüzeket nagy valószínűséggel emberi gondatlanság okozta, holott természetesen tűzgyújtási tilalom van érvényben már egy ideje. Most ezt a tilalmat az erdőlátogatás tiltásával is tetézték, sem túrázni, sem horgászni nem lehet az erdőségek területén Új-Skóciában. A tüzek megfékezésén megállás nélkül dolgoznak, de azok olyan méreteket öltenek, amivel a helyi erők már nem bírnak segítség nélkül. Csak az úgynevezett Barrington-tó futótűz nagyobb méreteket öltött, mint a 2006 és 2021 közt a területen fellobbant tüzek összesen. Akkor 11571 hektár veszteséggel kellett számolni, a Barrington azonban már most 19 000 hektáron porlasztott el mindent.

lead kép: Blake - twitter