Május 7. Kedd, Gizella

Kitörések sorozatával riogat Anak Krakatau

Világidőjárás
2023. június 15. 11:00
null

Krakatau gyermeke, vagyis Anak Krakatau egyike a legaktívabb vulkánoknak a Földön. Az “anyja” összeomlott kráterében születő vulkán 2023 június 6-óta újra dalra fakadt és kisebb kitörések sorozatával ijesztgeti a környezetét.

kép: PVMBG

Az ijedségre pedig van is ok, hiszen a “kisebb” kitörések megítélése viszonyítás kérdése. Az első kitörés során még “csak” egy 500 méteres hamuoszlop emelkedett az égre június 6-án. Június 8-án egy újabb kitörés során a hamuoszlop már az 1000 méteres magasságot is elérte.

Anak Krakatau a mostani epizód legnagyobb kitörését 10-én érte el, akkor a hamuoszlop 3500 méteres magasságig emelkedett. Június 11-én csillapodott valamelyest a hegy, az akkori kitörés során 2 kilométeres oszlopot produkált.

kép: PVMBG

A hegy aktivitása azonban nem állt le, ennek megfelelően a riasztási szint a második fokozatban van. Ez azt jelenti, hogy a kráter 5 km-es környezetét megközelíteni nem szabad. Mivel a hegy egy különálló, 1883-ban elpusztult és csak darabjaiban létező szigeten áll, így ez a megkötés könnyen tartható. Ugyanakkor elhelyezkedése (a Szunda-szorosban található, Jáva és Szumátra között) kifejezetten veszélyessé teszi.

kép: Copernicus-EU-Sentinel-2

lead kép: shutterstock

vulkánAnak Krakataukitörés