Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Hőhullám Afrikában és a Közel-Keleten, éjszaka is 30°C feletti minimumokkal...

Világidőjárás
2023. június 14. 08:00
null

Afrika szubszaharai régiójában, illetve a Közel-Keleten egy durva hőhullám söpör végig, mely erősen próbára teszi az emberek és más élőlények tűrőképességét még úgy is, hogy itt azért a nagy melegek kicsit sem ritkák.

Idehaza egy kis nyári melegért epekedünk, Irak, Irán és az Egyesült Arab Emírségek egy kis enyhülésért imádkoznak. Ott ugyanis napközben 48°C-ot is meghaladó maximumokkal kell számolnia a lakosságnak, ami ellen már az árnyék sem jelent hathatós védelmet.

Szenegálban, Maliban, Líbiában, Algériában és Egyiptomban sem sokkal jobb a helyzet, itt ugyan nem közelíti meg a hőmérő higanyszála az 50°C-ot, de a 46-48°C közötti ingadozással itt sem népszerű a hőség. A turisták körében kedvelt Tunézia sem ússza meg a hőhullámot, itt 45°C-os maximumokkal kell számolni.

Az igazán kihívást jelentő részlet az, hogy az éjszakák sem hoznak enyhülést a forróság elől. A nappali maximumokat rendszerint 20°C körüli minimumok követik, amikben legalább az ember kialudhatja magát. Most azonban az éjjeli minimumok is 36°C környékén alakulnak, amiben pihenni esélytelen, ráadásul a szervezetet is erősen megviseli az ilyen erős hőség.

képek és lead kép: shutterstock

AfrikahőhullámKözel-Keleten50°c