Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Hatalmas áradások az özönvíz-szerű esőzések után Kubában

Világidőjárás
2023. június 15. 14:00
null

Kubában is a jelentős mennyiségű csapadék okoz kifejezetten nagy gondokat. Idehaza, amikor egyetlen nap alatt érkezik 30-50 mm csapadék, akkor a villámáradások már rombolnak, Kuba azonban ennek sokszorosát kapta.

kép: gov of Cuba

Több régióban is özönvíz-szerűen érkezett a csapadék. A Camagüey tartománybeli Vertientes 24 óra leforgása alatt 237 mm csapadékot mért, a Granma tartománybeli Jiguaniban 280,3 mm érkezett. A csúcstartó azonban a szintén Granma tartománybeli Bartolomé Masó, ahol 360 mm esőt regisztráltak egyetlen nap leforgása alatt.

A június 8 és 9 közt érkező csapadékmennyiség rendkívüli áradásokat okozott. Nem csak villámáradásokkal kellett számolni, a folyók is kiléptek medrükből és elárasztották a településeket. A legrosszabbul Granma tartomány járt, itt egy halálos áldozatot is követeltek az események.

kép: gov of Cuba

Az előzetes adatok alapján a víz több ezer házban okozott károkat, 279 épület pedig részben vagy egészen összeomlott. Csak a legsúlyosabban érintett tartományból több, mint 7000 embert kellett kitelepíteni otthonából, ráadásul a mentési munkálatok is nehezítettek, hiszen a területek megközelítése a víz miatt igen nehézkes.

kép: Rodolfo BLANCO CUE - ACN - AFP

lead kép: curlytales.com

Kubavillámáradáscsapadék