Május 8. Szerda, Mihály

Gátszakadás okozhat vízhiányt Ukrajnában

Világidőjárás
2023. június 08. 14:00
null

Ukrajna 80 települését, mintegy 100 000 embert érintő áradás alakult ki, ami azonban nem a természeti erők következtében jött létre. Az ok a kahovkai gát robbanása, melynek vize hatalmas pusztítást végzett többek közt Herszonban is.

kép: PLANET LABS PBC-Handout via REUTERS

A Dnyeper vizét duzzasztó gát szakadása a folyó völgyének egy jelentős szakaszát érinti, elnyúlik egészen a Fekete-tengerig. Az érintett 80 településről már most is több tízezer embert kellett evakuálni, de a víz csak ömlik tovább, vagyis újabb lépésekre lesz szükség.

Ukrajna Oroszországot, Oroszország Ukrajnát vádolja robbantással a gátszakadás kapcsán, mindkét ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte. Az ENSZ, mivel független információik nincsenek, egyelőre csak annyit tett hozzá, hogy a gátszakadás az orosz invázió újabb pusztító következménye.

kép: Dämningsverket-YouTube

A gátszakadás azonban az áradásokon túl más következményeket is rejt magában. Egyrészt a területen a vízhiány jelentős veszéllyé nőtte ki magát, másrészt a gát vize gondoskodott a zaporizzsjai erőmű hűtéséről is. A szakadás közvetlen veszélyt nem jelent az atomerőműre, de mindenképpen gyors lépéseket igényel a szakemberektől.

kép: STRINGER-AFP via Getty

lead kép: NBC

Ukrajnagátszakadásveszélyvízhiány