Május 8. Szerda, Mihály

Biparjoy India és Pakisztán partjaira támad

Világidőjárás
2023. június 17. 11:00
null

A napokban az Arab-tengeren egy újabb erőteljes ciklon született, mely a Biparjoy nevet kapta a szakemberektől. A viharrendszer várhatóan június 15-én ér partot Pakisztán és India partvidékein, ahol jelentős pusztításra számítanak.

kép: watchers.news

Biparjoy egyike azoknak a ciklonoknak, amiknél várhatóan nem a szélerősség lesz a kifejezetten pusztító, bár az sem elhanyagolható tényező. A szakemberek a szél erejét 195 km/h körülire becsülik a landoláskor, de a viharrendszer a szárazföld felett gyorsan gyengülni fog.

Igazán nagy gondot várhatóan a ciklon által szállított elképesztően nagy mennyiségű eső jelent majd. Igaz, ezeken a területeken nem ritka a 100 mm-t meghaladó napi mennyiség, de a viharrendszer lényegesen nagyobb csapadékmennyiséggel érkezik.

kép: NDTV.com

A rombolás mértékét erősíti a landolás helyszíne. Várhatóan ugyanis olyan régióban landol majd Biparjoy, ahol a nádfedeles házak száma magas, az emberek halászatból élnek, életkörülményeik pedig nem túl fényesek. Ezen a területen a vihardagály a szél és az eső rendkívüli pusztítást vihet végbe.

kép: NDTV.com

lead kép: EUMETSAT-Meteosat-9

PakisztánIndiaBiparjoyszél