Május 26. Vasárnap, Evelin

Az EL Nino élelmezési válságot szabadíthat el idén

null

Az El Nino éve van, ami sok szempontból kellemetlen, sőt, veszélyes is lehet. A kisfiú ugyanis kevesebb csapadékot hoz, rosszabb eloszlásban és bizony a hőhullámok ereje is megugrik. A szárazság és a forróság együtt pedig kifejezetten veszélyes kombináció.

Az eddig működtetett rendszerek már nem sokáig lesznek életképesek. Egyszerűen így nem működik tovább, vagyis új rendszerek, új hosszú távú stratégiák kellenek, ha meg akarjuk akadályozni azt, hogy több millió - milliárd ember éhezzen. Erre az ENSZ és a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) is felhívja a figyelmet!

Szudán, Haiti, Jemen vagy éppen Szomália sajnos olyan helyzetben vannak, hogy az EL Nino okán bármikor jelentős élelmezési válság alakulhat ki. Az ENSZ és a FAO közösen mintegy 30 országot soroltak fel, ahol a szárazság és a hőség - a klímakatasztrófa két életveszélyes velejárója - olyan válságot eredményezhetnek, melyre ekkora léptékben még nem volt példa.

Nem szabad elfelejteni, hogy a termelés, melyet ma is végzünk sokkal több embert lenne képes eltartani, mint amennyit ma eltart. Ehhez közösségként kell gondolkodni, az élelmiszerre pedig ugyan úgy kincsként kellene tekinteni, mint a vízre. A megfelelő elosztással és persze az élelmiszerpazarlás és a vízpazarlás minimalizálásával ezeknek a válságoknak a jó része megelőzhető lenne. Persze ehhez egy ember kevés, de ha mindenki csak magára odafigyel, nem folyatja a csapot, nem dobálja ki kilószám az ehető, tökéletes állapotban lévő ételt, akkor a világ a változás útjára léphet.

képek és lead kép: shutterstock