Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

14 tűzoltó életét követelték a nem megfelelő oltási körülmények egy hatalmas kazah erdőtűzben

Világidőjárás
2023. június 16. 08:00
null

Kazahsztán Abai régiójában egy hatalmas erdőtűz tombol, mely már most is több halálos áldozatot követelt, és komoly lépéseket eszközölt a kormányzatban. A halálesetek ugyanis gyaníthatóan abból fakadtak, hogy a védekezésre szánt pénz egy jó részét elsikkasztották.

kép: Ministry of Defence of the Republic of Kazakhstan

A lángok június 8-án egy erdészetben csaptak fel, mintegy 2000 hektáros területet érintve. A tűz az első napon irgalmatlan ütemben terjedt, június 9-re már 30 000 hektárt érintett, azóta pedig ez a szám megduplázódott.

Hogy a katasztrófaelhárító személyzet számára nincsen biztosítva a megfelelő felszerelés jól mutatja, hogy az egyik tűzoltó felesége arról számolt be, férje egy magánautóval volt kénytelen a tűz helyszínére sietni. Az oltást azonban nem élte túl, 13 munkatársával együtt.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Két héttel a tűzeset előtt a természetvédelmi terület három tisztségviselőjét is 10 év börtönre ítélték nagy összegű sikkasztás miatt. A területen sem az eszközök nem állnak rendelkezésre a megfelelő munkához, sem az infrastruktúra. Igaz, az elnök érkezése előtt az aszfaltozás nagyon gyors ütemben lezajlott, de távozása után meg is állt, így a tűzoltók nem tudnak hatékonyan eljutni a tűzfészkekhez. Az eset kivizsgálását megkezdték, az elnök pedig a felelősök megbüntetését ígérte.

képek és lead kép: Ministry of Defence of the Republic of Kazakhstan

áldozatAbaiKazahsztán