Április 28. Vasárnap, Valéria

Újra por az autópályán - ezúttal Illinoisban - 6 halálos áldozat

Világidőjárás
2023. május 03. 08:00
null

Hogy a jelenleg alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatunk hibás, azt már nagyon sok szempontból igazolták a tudósok. De a közlekedésbiztonság miatt is ideje lenne változtatni a bevett szokásokon. Hiszen a legtöbb autópálya mellett szántók húzódnak.

kép: ILLINOIS STATE HIGHWAY PATROL-UPI-SHUTTERSTOCK

Azt a kérdéskört most ne is bolygassuk, hogy vajon mennyi káros anyag telepszik meg ezeken a növényeken, melyek később az asztalunkra kerülnek. A gond – ahogyan arra már itthon is volt példa - a por, mely a szántókról a munkák után felszáll. Szeles időben a feltört föld kiszáradt, felső rétegét nagyon könnyen kapja fel a légmozgás és dobja rá az autópályákra.

A helyszín ezúttal Illinois, az 55-ös autópálya, ahol a hirtelen érkező por hétfőn tömegszerencsétlenséget okozott. A látótávolság a porviharban gyakorlatilag nullára csökkent, emiatt pedig 40 személyautó és több nyerges vontató is egymásba szaladt. A kamionok közül kettő ki is gyulladt. A balesetnek 6 halálos áldozata van.

kép: fox2now.com

A probléma ebben az esetben is ugyan az, mint ami itthon is lezajlott: nincs erdősáv a nagy-táblás művelésnél, mely megfogná a szálló port. De ez is csak tűzoltás lenne, és maximum ezt az egy gondot oldaná meg. A nagy-táblás művelés teszi lehetővé azt az élelmiszer-biztonságot, melyet ma ismerünk, de a gyakorlaton kénytelenek leszünk változtatni, hiszen a biodiverzitás hanyatlása, illetve a termőföldek kimerülése és a műtrágyák okozta problémák is mind köthetőek ehhez a mezőgazdasági gyakorlathoz.

kép: Reuters

lead kép: nytimes.com

porembermezőgazdasághaláléletautópályaszél