Május 21. Kedd, Konstantin

Torkot köszörül az Anak Krakatau

Világidőjárás
2023. május 16. 11:00
null

Újra dalra fakadt Krakatau gyermeke. A Szunda-szorosban, Jáva és Szumátra közt elterülő vulkán, az Anak Krakatau másfél hónapos csendet követően május 11-én kezdett újra kitörésbe. Ennek keretében hamufelhőket bocsátott az égre.

kép: PVMBG

A hamuoszlop egyelőre “csak” 2,6 km körüli, de már ez is bőven elegendő ahhoz, hogy a helyi hatóságok a kráter környékének 5 km-es körzetét lezárják, illetve arra, hogy a tudósok és a lakosok aggodalommal figyeljék a hegyet.

Krakatau gyermeke ugyanis nagyon könnyen hű lehet anyjához. A Krakatau vulkán első, katasztrofális kitörése még időszámításunk szerint 416-ban történt, akkor egy 7 km széles kaldera maradt a kitörés helyén. Később itt a Rakata, Danan és Perbuwatan vulkánok jöttek létre, amelyek egyesülve létrehozták az 1883 előtti Krakatau-szigetet.

kép: Copernicus EU-Sentinel

És itt a pont, amiért a modern történelem is félelemmel emlékszik Krakatau-ra. 1883-ban egy gigantikus kitörés során a három vulkánból kettő eltűnt a föld színéről, ahogyan az általuk alkotott sziget jelentős többsége is porrá és hamuvá vált. A kitörés során a piroklasztikus hullámok 40 km-es távolságra is elnyúltak, miközben a kitörés és az általa generált cunami 36 000 ember életét követelte a vulkán környezetében.

kép: shutterstock

lead kép: shutterstock

vulkánhamufüstkitörés