Február 28. Szerda, Elemér

Szomáliát az ág is húzza - elhúzódó aszály után most özönvízszerű esőzések pusztítanak

Világidőjárás
2023. május 21. 08:00
null

Szomáliával kapcsolatosan a leginkább emlegetett időjárási jelenség az aszály. A területet évek óta érinti a szárazság, mely mostanra milliókat sodort az éhínség szélére, legalábbis a hivatalos adatok szerint, de jóval valószínűbb, hogy már az éhínség is nagy arányban van jelen az országban.

kép: euronews

Áprilistól júliusig tart az úgynevezett Gui esőszezon, ez most Szomália számára is hozott csapadékot, amire a szárazság után nagy szükség van. Igaz, nem ilyen eloszlásban és nem ekkora mennyiségben, igencsak rövid idő alatt.

A kiterjedt esőzések komoly villámáradásokat idéztek elő, valamint sok folyó is kilépett medréből. Az országszerte lezajlott áradások mintegy fél millió embert érintettek közvetlenül és több, mint 200 000 embernek kellett elhagynia az otthonát.

kép: Hassan Ali Elmi-AFP-Getty Images

A víz nagyon sok épületet is elöntött, több iskolát és közintézményt is be kellett zárni az érintett régiókban. Jelentős károk keletkeztek az állatállományban és a mezőgazdasági területeken is, vagyis a heves áradások összességében csak tovább rontottak az aszály miatt kialakult élelmezési nehézségeken.

kép: UNOCHA-Ayub Ahmed

lead kép: UNOCHA-Ayub Ahmed

vízesőáradásvcsapadék