Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Peruban a Yaku ciklon láncreakciót indított el - áradások és földcsuszamlások sora vár a régióra

Világidőjárás
2023. május 02. 14:00
null

A Yaku ciklon nem éppen kellemes vendége volt Perunak még márciusban. 40 év után az első ciklon volt, mely az országot érintette, és kiterjedt, komoly károkat hagyott maga után. Több halálos áldozatot, rengeteg sérültet, és több ezer ház megrongálását lehetett a számlájára írni.

kép: Ernesto Benavides - AFP - Getty Images

A ciklon azonban nem csak a rombolásával, hanem érkezésének időpontjával is felfordulást okozott Peru életében. Yaku ugyanis éppen akkor jelent meg, mikor az El Nino Costero – vagyis a tengerparti El Nino, ezzel pedig meghosszabbította az esős időszakot.

A tengerparti El Nino egy olyan éghajlati jelenség, amely a Csendes-óceán keleti részén fordul elő (Főleg Peru és Ecuador érintett benne). Jellemzője az óceán felszíni vizeinek lokális felmelegedése, ez pedig hatással van a légkörre és jelentősebb mennyiségű csapadékot és viharokat eredményez a régióban.

kép: Earth NullSchool

Ennek megfelelően pedig Peruban most egymást érik az áradások és a földcsuszamlások, melyek már most is sok emberéletet követeltek. Ráadásul az esőzések a Yaku rosszul időzített belépőjének köszönhetően már most szükségállapot kihirdetését követelték meg az ország mintegy 54%-ban.

kép: MUR SST-NASA EO

lead kép: shutterstock

forróságmeleghőhullámPeru