Április 27. Szombat, Zita

Mocha Mianmarban tombolt - az érintett területek 90%-át elpusztította

Világidőjárás
2023. május 18. 11:00
null

A szakemberek idejekorán figyelmeztetések sorozatát adták ki a Mocha névre keresztelt ciklonnal kapcsolatosan. Mianmar és Banglades számára jelentette a legnagyobb veszélyt az időjárási képződmény, de végül Mianmar itta meg a feketelevest.

kép: Sai Aung Main-AFP

Mocha ugyanis egy gyors fejlődésnek hála 5-ös kategóriájú ciklonként csapódott be Mianmar területére, Rakhine állam fővárosának közelében. Sittwe város pedig egy életre megjegyzi május 14-ét, a ciklon érkezésének napját.

A hivatalos adatokra egyelőre várni kell, de a helyiek elmondása alapján Sittwe mintegy 90%-a megsemmisült. A szél az elektromos hálózatot szinte teljesen tönkre tette, a városban elvétve van csak áramszolgáltatás, de olyan házat is erősen keresni kell, melynek tetőszerkezete ép maradt.

kép: Maxar Technologies via AFP

A vihardagály 3,5 méteres magasságot ért el, ami azt eredményezte, hogy a part menti területek víz alá kerültek. A hatóságok nagy arányú kitelepítésekkel igyekeztek tenni valamit Mocha haragja ellen, így összességében mintegy 1 000 000 ember menekült el a ciklon elől Mianmarban és Bangladesben. Mocha végül megosztott harmadik helyen végzett a valaha partot ért legerősebb ciklonok versenyében, amik a régiót érintették.

kép: AFP - JIJI

lead kép: AFP - JIJI

esőciklonemberszélrombolás