Május 25. Szombat, Orbán

Mocha, a gigászi ciklonvihar Mianmar menekülttáborára támad

null

Ahogyan az Antlanti-óceánnak van hurrikánszezonja, úgy az Indiai-óceánnak is van viharszezonja, de az itt tomboló rendszerek elnevezése egyszerűen csak ciklon, nem hurrikán és még csak nem is tájfun - ez persze erejükből egy cseppet sem von le.

kép: NASA Terra-MODIS

A 2023-as szezon nyitánya idén május 14-re esett, amikor az első nevezett vihar, Mocha gigászi szörnyeteggé erősödve igyekszik megmutatni, mire is képes, és ehhez helyszínül Mianmar és Banglades partjait választotta.

A Mianmari hatóságok mintegy 500 000 ember evakuálását kezdték meg az érintett területekről, mivel a viharrendszer nem csak elképesztő erejű széllel, hanem a partok közelében vihardagállyal és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal is érkezik

kép: watchers

Az óvintézkedések ellenére a Meteorológiai Világszervezet humanitárius katasztrófára figyelmeztet. Bár Mocha a landolást követően a domborzati viszonyoknak és a széliránynak hála gyorsan darabjaira hullik, mintegy 190 km/h-ás széllel csapódhat be a világ legnagyobb menekülttáborának közelében, ami rengeteg áldozatot követelhet, és a tábort is porig rombolhatja.

lead kép: KMA-GEO