Február 23. Péntek, Alfréd

Heves esőzések után áradások Horvátországban

Világidőjárás
2023. május 20. 14:00
null

Sokat viccelődünk mostanában a közösségi médiában azzal, hogy mennyire sokat esik az eső. Sajnos, vagy nem is sajnos, de igaz, egy jó ideje nem láthattuk azt a bizonyos májusi napos időt, amire mindannyian áhítozunk.

kép: Directorate of Civil Protection

Horvátországban hasonlóan jártak az emberek, de ott ráadásul nem is csendes esővel kellett számolni. Május 10 óta heves esőzések szürkítik el Horvátország egyes részeinek mindennapjait, melyek pusztán 6 nap alatt több, mint 300 mm csapadékot öntöttek a földre.

A legrosszabbul Gračac és Obrovac városok jártak, itt jóval meghaladta a 300 mm-t a csapadék mennyisége. Gračac 5 nap leforgása alatt 425 mm csapadékot regisztrált, ami bőven meghaladja a májusban egy teljes hónap alatt érkező 330 mm-es átlagmennyiséget.

A csapadék villámáradásokat is kiváltott, de több folyó, köztük az említett városon is áthaladó Otuča is kiáradt. A hatóságok végül katonákat voltak kénytelenek kivezényelni a víz miatt veszélybe került emberek segítésére. Több ház és középület is víz alá került, a folyó környéki utak pedig járhatatlanná váltak. Az Otuča rekordmagasságot ért el, vízállása 302 cm-rel van a normál felett, ez pedig 39 cm-rel dönti meg a korábbi rekordot.

kép: N1

lead kép: City of Bosanska Krupa

vízesőáradáscsapadék