Május 25. Szombat, Orbán

Havazás és homokvihar szedi áldozatait Mongóliában

null

Súlyos időjárási események érik el Mongóliát. Ez az ország egy kicsit másképpen éli meg ezeket az eseményeket, mint mi, idehaza. A hatalmas területen ugyanis kevés a nagyváros, és összességében a népsűrűség sem kifejezetten nagy. A hatalmas pusztaságokban pedig a nomád állattartó pásztorok igen gyakoriak.

kép: watchers.news

Ennek megfelelően egy nagyobb viharrendszer komoly pusztítást képes végezni, áldozatok tekintetében is. Május 19-én erős havazással és jelentős széllel robbant be egy ilyen viharrendszer, mely eddig igazoltan 1 halálos áldozatot követelt, de már most 16 eltűnt személyt tartanak számon.

A szél kiterjedt homokviharokat hozott létre, melyekben a látótávolság technikailag nullára csökken és amelyek, ha a pusztán érik a pásztorokat, igen veszélyessé is válhatnak. Éppen ezért az érintett területekre a hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki.

A havazás egyelőre nem okozott komolyabb fennakadásokat, hacsak nem az emberek szemében, akik már a hátuk közepére sem kívánják a havat május végéhez közeledve. Mongóliában azonban ez a jelenség nem olyan kirívó.

képek és lead kép: xinhua