Június 13. Csütörtök, Anett

Hatalmas kitörést produkált a Popocapétetl vulkán, kitelepítéseket kellett végrehajtani

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Május 14-15 én a mexikói Popocapétetl vulkán 8 közepes és 5 kisebb kitörést produkált, melyek mindegyike hamufellegeket lövellt az ég felé. A kitörések miatt egyelőre sárga riasztás, azaz figyelmeztetési szint van érvényben, de ez gyorsan változhat.

kép: watchers.news

Jelenleg a vulkáni kráter 12 km-es környéke került lezárásra, ennek oka pedig a rendkívül intenzív hamuhullás. Ez odáig fajult, hogy a környező települések közül 11-en be kellett zárni az iskolákat és a tanítást online formában kellett folytatni a tanulók biztonsága érdekében.

A hatóságok 5 települést kiürítettek május 17-én, négy településen elosztva az embereket, mivel abban az esetben, ha a riasztási szint megemelkedik, nem tudnának elég gyorsan reagálni. Egyelőre 4 evakuációs helyet nyitottak meg a hatóságok, de ezeket továbbiakkal lehet támogatni, ha szükségessé válik.

kép: Erik Gomez Tochimani - AFP - Getty Images

A hamuhullás legnagyobb veszélye a hamu súlya. Akárcsak a hó, a hamu is megül a házak tetején, súlya pedig könnyen összeroppanthatja a tetőszerkezetet, ami a lakókra is komoly veszélyt jelent.

kép: Copernicus-EU-Sentinel

lead kép: Jose Castañares-AFP-Getty Images