Május 29. Szerda, Magdolna

Hatalmas kitörést produkált a Fuego, 1000 embert kellett evakuálni a közeléből

null

2023 május 4-én a Fuego, Guatemala leghalálosabb vulkánja egy intenzív kitörési szakaszt nyitott meg. Ennek során több robbanásos kitörést is produkált, amikben a sűrű hamuoszlop mintegy 7 km-es magasságig emelkedett.

A hatóságok a kitörés után azonnal 7 km-es biztonsági evakuációs kört hoztak létre a kráter körül, így pedig több, mint 1000 embert mentettek ki a területről. Erre szükség is volt, hiszen a vulkán torkából gyors piroklasztikus áramlások indultak meg, melyek 5-7 km hosszan szántották fel a hegy oldalát.

A hamuhullás ennél jóval távolabb is eljutott, mintegy 50 km-es távolságban még intenzív hullással lehetett számolni, de 100 km-re is eljutott a hamu. Az intenzív hamueső veszélyes, hiszen a hamunak komoly súlya van nagyobb tömegben, és akárcsak a hó, megáll a házak tetején, a tetők beszakadását okozva ezzel.

A Fuego mozgolódását a helyi hatóságok nagyon is komolyan veszik. 2018-ban ugyanis a hegy egy intenzív kitörési szakaszának következtében a hivatalos adatok szerint 190 halálos áldozattal és 256 eltűnt személlyel lehetett számolni. A helyi lakosok szerint azonban az eltemetett és így meghalt emberek száma inkább 2000 körül mozgott.

kép: watchers

képek és lead kép: COURTESY OF INSTAGRAM USER @FSTRUNK VIA REUTERS