Április 28. Vasárnap, Valéria

Eltűnik a víz a nagyobb tavakból világszerte

Világidőjárás
2023. május 29. 08:00
null

Tudjuk, hiszen tapasztaljuk is, hogy a klímakatasztrófa nyomán azok a területek, melyek eleve szárazabbak voltak még szárazabbá válnak, míg azok, amelyek jelentősebb mennyiségű csapadékkal számolhattak, mostanra özönvíz-szerű esőzésekkel szembesülnek. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szárazság komolyan érinti a víztározókat és a tavakat, de most egy tanulmány rámutat arra, hogy ennél rosszabb a helyzet.

Egy nemzetközi tanulmány a világ nagy tavainak vízkészletét vizsgálta műholdképek segítségével, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizony az elmúlt 30 évben jelentősen csökkent a víztartalma a nagyobb tavak mintegy 56%-nak. Összességében a vízveszteség mintegy 22 gigatonna minden egyes évben (ez az USA 2015-ös teljes vízfogyasztásának felel meg).

Ma már tudjuk, hogy takarékoskodnunk kell az energiával, mert megtanított minket az Ukrán háború, hogy mindig jöhetnek rosszabb idők. Itt az ideje megszokni, hogy a víz sem áll rendelkezésre korlátlanul, vigyáznunk kell rá!

A veszteség ugyanis két összetevőből adódik. Egyrészt a klímakatasztrófa okozza, másrészt az emberi igények kielégítése. Ráadásul a csökkenés azoknál a tavaknál is megfigyelhető volt, melyek olyan régiókban találhatóak, ahol a csapadék mennyisége egyre csak nő a klímaváltozás kapcsán. Ez pedig olyan erővel rázza a vészharangot, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

képek és lead kép: shutterstock

vízkészletcsapadék