Május 27. Hétfő, Hella

Dalra fakadt a Nyamuragira, a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik vulkánja

null

A Kongói Demokratikus Köztársaság az utóbbi időben sajnos igen sokszor szerepelt a híradásokban. Ez az áradásoknak és a földcsuszamlásoknak köszönhető, melyek számtalan halálos áldozatot követeltek.

kép: GVO

Most azonban egy vulkáni aktivitás miatt figyel a tudományos közösség a területre. Bár itt található a hírhedt Nyiragongo vulkán is, mely 2021-es kitörése során telibe kapta Goma városát, 32 halálos áldozatot követelve, most nem ez a hegy mozgolódik, hanem a közvetlen szomszédja.

A Nyamuragira nem kevésbé veszélyes, mint híres szomszédja, de az elhelyezkedése a lakosság szempontjából sokkal jobb, mivel egy nemzeti park területén található, így lávafolyamai inkább csak az utakban tesznek kárt, lakott területeket nemigen érintenek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nagy mennyiségű gázkibocsátás, vagy az apró szemcsés porfellegek ne jelentenének kihívást a közeli települések számára.

kép: GVO

A vulkánt szoros megfigyelés alatt tartják, hiszen aktivitása veszélyessé is fajulhat. Akárcsak a Nyiragongo, a Nyamuragira is igen gyors lávafolyamokat ereget, melyek sebessége sokszor a 80 km/h-t is meghaladhatja.

kép: Charles Balagizi

lead kép:? J. Williams via Charles Balagiz