Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Az Etna kitörése miatt lezárták Catania repterét vasárnap

null

Újfent dalra fakadt az Etna. Ebben ugyan nincsen semmi újdonság, hiszen a hegy ezt évente többször is megteszi, vagyis a helyiek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy hamuhullás miatt vastag porréteg fedi az autókat vagy a házakat.

Az Etna aktivitása többnyire nem okoz komoly problémákat, de ez alól azért vannak kivételek. A hamuhullás ugyanis mind a lakosokra mind az infrastruktúrára jelentős terheket képes róni. A május 21-i kitörés pedig éppen ilyen volt.

kép: victorienjoy-Instagram-Reuters

Catania reptere érezte meg erősen az Etna tevékenységét, ahol a kifutópályán állt a por és az apró szemű kőzet, veszélyessé téve ezzel a légi közlekedést. Ennek megfelelően a repteret le is zárták, sem induló, sem érkező járatok nem használhatták a kifutókat.

A fennakadás egészen addig lesz jelen, míg a kifutókat biztonságosan nem képesek megtisztítani, azaz ameddig már az esetleges hamuhullás sem jelent különösebb problémát a légi közlekedés számára. A fennakadás nem jött valami jókor, hiszen lassan beindul a szezon is, Catania reptere pedig igen nagy turisztikai forgalmat bonyolít.

képek: Boris Behncke-INGV

lead kép: AP Photo-Salvatore Allegra