Február 23. Péntek, Alfréd

Alaposabban megvizsgálták az óceánfeneket - több mint 19 000 vulkán került elő...

Világidőjárás
2023. május 01. 08:00
null

Hihetetlen, de igaz: miközben embert juttatunk a Holdra, és annak kőzeteit igyekszünk akár energiatermelésre felhasználni, a tengerek fenekéről vajmi keveset tudunk. Jobban ismerjük a bolygónkat követő égitestet, mint a Földet, magát.

Ez pedig több szempontból is problémás, hiszen nem is olyan régen két amerikai tengeralattjáró is hegynek ütközött, melyekből számtalan található az óceánok fenekén, és amelyekről - ahogyan ez is jól mutatja – igencsak keveset tudunk.

Egy tudóscsoport radarműhold adatok segítségével térképezte fel az óceánok talaját, és hopp, találtak rögtön 19 325 vulkánt, melyek eddig “elrejtőztek” az emberek kíváncsi szemei elől. Pedig a kutatás zajlott, eddig is ismertünk 24 643 ilyen képződményt, de most már tudjuk, hogy legalább 43 454 vulkánnal számolhatunk a tenger fenekén.

Bár az adatok ijesztőek elsőre. A hatásuk nem a veszélyességben mutatkozik meg. A mostani adatokkal pontosabb képet kaphatunk a tengeráramlásokról, az itt zajló folyamatokról, nem utolsó sorban a tengeralatti közlekedés biztonságát is növelik, ráadásul a geológusok és a bányászati szakemberek is létfontosságú adatokhoz juthatnak általa.

képek és lead kép: shutterstock

vulkánóceánaljzattérképhegy