Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

A valaha volt legmelegebb európai áprilisi napot hozta Spanyolországba a tavasz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Április 26-27 nem kifejezetten kellemes időjárással lepte meg a Balkánt. Görögországban például a minimum hőmérsékletek 0°C körül alakultak, míg Szerbiában több helyen talaj-menti fagyokkal is számolni kellett.

Eközben Észak-Afrikában, egészen pontosan Marokkóban áprilisi meleg-rekordok dőltek meg. Igaz, azért Afrika és Európa más lapra tartozik időjárási szempontból, de az a hőhullám, mely Marokkóban rekordokat hozott nem állt meg a Földközi tengernél.

Miközben a Balkán egyes részein fagyott, Spanyolországban és Portugáliában is rekordmeleget mértek. Április 27-én Castro Verdében Portugáliában a valaha mért legmelegebb áprilisi napot regisztrálták 36,5°C-kal.

Spanyolországban, El Granadóban 37,3°C-ot mértek április 27-én, de ez még nem volt elég a rekoddöntéshez. Ahhoz kellett Cordoba reptere, ahol a hivatalos mérések szerint 38,7°C-ot sikerült regisztrálni, ez pedig a valaha mért legmelegebb áprilisi nap egész Európában. Ráadásul a hőmérséklet tovább emelkedett, és ugyanitt nem sokkal később 39°C-ot regisztráltak, de ez nem hitelesített mérés.

képek és lead kép: shutterstock