Június 24. Hétfő, Iván

A jégtorlódás miatt katasztrofális áradások alakultak ki Alaszkában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Alaszka életében egy kicsit másképpen néz ki a május, mint mondjuk idehaza. Ilyenkor, vagyis május végén már a rövidnadrág és a póló a jellemző, hiszen nemsokára beköszönt a nyár, mely “hála” a klímaváltozásnak egyre forróbb és szárazabb.

Alaszka azonban május elején - idén némi csúszással, május közepén - végén - tapasztalja az úgynevezett tavaszi szakadást, melynek során a téli hómennyiség egy része elolvad, és ez jellemzően kiterjedt áradásokat okoz szerte az államban.

Ez idén sincsen másképpen, de a nagy mennyiségű olvadékhoz még csatlakozik a folyók tetején úszó jég is, mely feltorlódva az áradásokat jelentősen megnöveli. Ez zajlik most a Yukon és a Kuskokwim folyókon.

A part közeli települések szinte mindegyike küszködik az áradások jelentette kihívásokkal. Iskolákat kellett bezárni, több ingatlanból is elmenekültek a lakóik. Szerencsére egyelőre sem halálos áldozatokkal, sem sérültekkel nem kellett számolni, de május 14-én a kormányzó katasztrófahelyzetet hirdetett az érintett területeken.

képek és lead kép: NWS Fairbanks