Február 22. Csütörtök, Gerzson

40 centi hó esett Nyugat-Virginiában május elején

Világidőjárás
2023. május 09. 14:00
null

Nyugat-Virginia számára a május eleje a tavasz kikapcsolásával járt együtt. Előtte már alakultak a hőmérsékletek, az emberek kezdtek örülni a kikeletnek, mikor beütött a krach egy hideg-betörés formájában.

kép: watchers

A hűvös és az eső azért nem szokatlanok tavasszal, és az alacsonyabban fekvő területeken “csak” bosszankodást váltottak ki. A magasabb régiókban azonban döbbenetet, mivel május elején intenzív havazással szembesülhettek az emberek.

Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy vékony fehér réteg alakult ki a régióban. A Tucker megyei Davis közelében két nap leforgása alatt 40,4 cm hóval lehetett számolni, de a hómennyiség több részen is meghaladta a 30 cm-t.

Persze a májusi tél nem tartott sokáig, hiszen a napokban már 20-21°C-os nappali hőmérsékletek uralkodnak majd a területen, de arra mindenképpen jók voltak, hogy több, mint 100 éves rekordokat döntsenek meg. A hóolvadás hirtelensége okozhatna ugyan gondokat, de a helyi szakemberek nem aggódnak, mivel az április igencsak alacsony vízállásokat hozott a területen kanyargó folyók és patakok számára.

képek és lead kép: Peter Forister

télmájushidegrekordhavazás