Május 3. Péntek, Irma, Tímea

2 halálos áldozatot már követeltek az Észak-Olaszországban zajló áradások

Világidőjárás
2023. május 06. 11:00
null

Észak-Olaszország számára az aszály hatalmas kihívást jelentett. A Po-folyó vízhozama drasztikusan lecsökkent, mely az itteni síkság mezőgazdasági termelését is veszélye sodorta. Az emberek rimánkodtak az esőért, de sajnos a szélsőségessé váló időjárás esetében ezek az imák bajt is hozhatnak.

Ez történt most Emilia Romagna tartományban május 2-án, ahol a kiadós esőzések a hegyvidéki területeken néhol a havi átlag csapadékmennyiség 2-3-szorosát is hozták egyetlen nap alatt. Ez számszerűsítve 100 és 200 mm esőt is jelentett 24 óra leforgása alatt.

A hatalmas vízmennyiség a hegyekből lezúdulva több folyó és patak áradását is magával hozta. A Lamone folyó vízszintjének emelkedése egyetlen nap alatt 8 méter volt, ami azt is jelentette, hogy a környező területek, utak és települések mind víz alá kerültek.

Fontanelice területén egy kiterjed földcsuszamlás is létrejött, mely több házat is magával sodort. Az egyik épület törmeléke közt egy holttestet is felfedeztek, egy ember pedig eltűnt. Egy idős férfit kerékpározás közben sodort el az áradás, ő is életét vesztette. Az esőzések ráadásul május 3-án erősödtek a területen.

képek és lead kép: Vigili del Fuoco

vízesőOlaszországcsapadékhalálélet