Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Már 29 halálos áldozatot követeltek a heves esőzések Etiópiában

Világidőjárás
2023. április 08. 11:00
null

Etiópia a kettősségek szorításában tengődik, ez pedig komoly kihívást jelent a lakosság számára is. 5 egymást követő évben indult az esős évszak csapadékhiánnyal, mely mostanra katasztrofális állapotokat idézett elő.

Jelenleg az országban mintegy 14 millió ember él súlyos aszállyal küszködő területen, emellett pedig 11 millió ember számára az élelmiszerhiány a mindennapok részévé vált. Most azonban az ország más részein az esőzések okoznak gondokat.

Etiópia egyik része kiszárad, a másik pedig megfullad a heves esőzések nyomán. Jelenleg mintegy 240 000 embert érintenek közvetlenül a villám és tartós áradások jelentette kihívások, melyek többek közt a Omo folyó növekvő vízszintjének köszönhetőek.

kép: Floodlist

Az áradások jelentős károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában is az érintett területeken, de ennél is rosszabb, hogy eddig már 29 halálos áldozatot is követeltek a március közepe óta fennálló áradások. Az ENSZ pedig attól tart, hogy a higiéniás viszonyok jelentős romlása okán az áradással sújtott területeken a kolera is felüti majd a fejét.

képek és lead kép: Floodlist

vízesőáradásszárazsághalálélet