Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Közel 300 km/h-ás szeleket is produkált Ilsa a partot érésekor

Világidőjárás
2023. április 18. 11:00
null

Ilsa végül elérte Ausztráliát, és ahogyan arra a szakemberek számítottak is, 5-ös kategóriájú ciklonná izmosodott a nyílt víz felett. Elképesztő erővel érkezett a partokhoz, rombolása mégis “csekély”, pedig több rekordot is beállított.

kép: JMA-Himawari-9, RAMMB-CIRA

A ciklon nem azért rombolt keveset, mert nem volt elég erős, hanem mert egy igen ritkán lakott régióban csapott le, ahol jelentős a vasérc export. A hajókat azonban már előre áttelepítették a vihar elől, az infrastruktúra pedig kisebb sérülésekkel megúszta a rendszerrel való találkozást.

Ilsa ennek ellenére nem fukarkodott a szélerősséggel. Landolásakor a 10 perces tartós szelei 218 km/h-ra rúgtak, ami új rekord, a 2007-es George-ot taszította le a trónról, aki “csak” 194 km/h-ás szeleket produkált.

kép: Kelly Anne Martinez

Ilsa egy perces tartós szelei elérték a 240 km/h-ás sebességet, három másodperces szélerőssége pedig 295 km/h-ás erősséggel tombolt. Mindkét érték rekord! A szeszélyes hölgy azonban mostanra a szárazföld felett jelentősen gyengült, ciklon besorolását is elvesztette, mostanra inkább a csapadék szempontjából lehet veszélyes.

kép: Canva

lead kép: Ste Everington-Shutterstock

klímaciklonAusztráliaIlsarekordszél