Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Komoly károk keletkeztek a búzatermésben Indiában, ez pedig a globális piacra is hatással lehet

Világidőjárás
2023. április 11. 08:00
null

Hatalmas esőzések, jég és erős szél pusztít India több államában is, ami a tavaszra már nem jellemző jelenség. Sajnos a durva időjárás a búzatermésre sincsen jó hatással, ami problémás, hiszen India jelentős búzatermelő nemzet.

kép: timesofindia.indiatimes.com

Mivel az ukrán búza egy jelentős hányada elérhetetlen a háború miatt, így az Indiát érintő nehézségek a világpiacon is éreztetni fogják a hatásukat. Az időjárás a korai becslések alapján három államban mintegy 523 000 hektáron, azaz 5230 négyzetkilométeren pusztította el a termést.

A nagyjából 10 budapestnyi területet érintő veszteség mellett azzal is számolni kell, hogy az erős szél sok helyen “elfekteti” a búzát, ami a heves esőzésekkel párosulva azt eredményezheti, hogy a növény víz alá kerül, így a termés elpusztul.

kép: static.toiimg.com

A szél károsítja a termést, amit így a gépekkel betakarítani kifejezetten nehéz, a kézi betakarítás pedig nagyon drága - ez is érződni fog az innen érkező búza árán. Mindemellett a kiesés az Indiában jelen lévő élelmezési nehézségeket is rontani fogja.

lead kép: shutterstock

viharesőbúzacsapadékjégszél