Április 28. Vasárnap, Valéria

Kiterjedt áradások keserítik tovább Ukrajna életét

Világidőjárás
2023. április 19. 14:00
null

Szegény embert az ág is húzza - tartja a mondás és sajnos többnyire igaza is van. Ukrajnában ugyanis áradások keserítik az amúgy sem éppen kellemes mindennapokat, melyek több területet is elszigeteltek a külvilágtól.

kép: Genya Savilov - AFP - Getty Image

Áprilisban több folyó is kilépett a medréből a nagy mennyiségben érkező csapadék hatására, aminek következtében 8 megyében összesen mintegy 950 háztartást érintettek az áradások, melyek jelentős károkat okoztak az ingatlanokban.

A legsúlyosabban érintett területek közé tartozik Csernyihiv megye, ahol 474 háztartást érintettek a Dnyipro, a Deszna, a Szeim, a Szozs és a Vyt folyók áradásai. A közlekedési fennakadások végül odáig fajultak, hogy Novgorod-Siverskyi, Koryukivskyi, Nyizsinszkij és Csernyihivszkij járás 29 települése elszigetelődött, azokat közúton megközelíteni nem lehet. A területről több mint 200 embert evakuáltak.

kép: nytimes.com

Az érintett részeken mintegy 10 000 hektáron a termőterületek is víz alá kerültek. A tűzoltók pedig több száz épületből és udvarból szivattyúzták szakadatlanul a vizet. Mivel az esőzések még tartanak, az áradások mértéke is növekedhet.

kép: shutterstock

lead kép: State Emergency Service Ukraine

Ukrajnavízesőáradásrombolás